maanantai 17. kesäkuuta 2013

Sastamala

Kahdeksan hengen bookcrossing-porukka vietti kesäisen päivän Sastamalan Vammalassa lauantaina 15.6. Kahdella autolla siirryimme Tampereen linja-autoasemalta Vammalaan - toinen auto lyhintä tietä ja toinen hiukan mutkan kautta navigaattoria totellen, vaikka lyhimmän reitin tien numero olikin tiedossa ja eri kuin navigaattorin ehdottaman reitin... Mutta perille Pukstaaviin ehdittiin jotakuinkin sen aukeamisaikaan kuitenkin.

Pukstaavissa olisi voinut viettää vaikka koko päivän. Toki siellä oli paljon tuttua asiaa, mutta paljon oli uuttakin. Ja vaikka kirjansidonta, kirjapainotoiminta ja kirjallisuushistoria onkin jonkin verran tuttua luennoilta, kurssikirjoista tai muualta, niin kertaushan on opintojen äiti.

Pukstaavin ensimmäisessä huoneessa esiteltiin kirjansidontaa. Seinällä oli erilaisia kansimateriaaleja ja malleja erilaisista sidoksista ja selän pyöristyksistä. Vitriinien alalaidassa oli sidonnan eri työvaiheita, mm. paperien taittelu, vihkojen ompelu, selän pyöristys, kansipahvien leikkaus ja päällystäminen, kansitus.
Kirjojen myynnin ja lainauksen yhteydessä mainittiin myös bookcrossing yhtenä kirjojen modernina kierrätystapana. Siihenhän piti toki jättää bc-kirjoja...Pukstaavin kahvilassa nautimme aamupäiväkahvit (tai kahvin korvikkeet) ennen kuin lähdimme tutustumaan Kiljusiin.Pukstaavista siirryimme naapuriin Herra Hakkaraisen talossa olevaan kauppaan.


Kirjakellari oli yksi retkemme sovituista kohteista, mutta matkalla sinne poikkesimme lankakauppaan Silmu & solmu. Kuinkas sattuikaan - retkipäivämme oli myös kansainvälinen julkisen neulomisen päivä - KIP Knitting in Public. Pihalla ei kukaan istunut neulomassa, mutta kaupassa sisällä istui paikallinen käsityömiittaajien porukka. Meidät kutsuttiin kahville, jonka kanssa saimme maistella neljää (!) erilaista juustokakkua - toinen toistaan parempia. Vai voiko niitä asettaa paremmuusjärjestykseen?


Minulla oli repussa oma virkkaustyöni, joten virkkasin hetken sitä. Muut porukkamme jäsenet saivat tehdä kukin osansa neulemiittaajien yhteiseen neuleeseen.


Kirjakellari on laajasti tunnettu kirjakauppa, jonne oli ilman muuta pakko poiketa. Valitettavasti lauantaisin kaupat menevät kiinni melko aikaisin, joten käsityökaupassa viettämämme mukavan hetken vuoksi kirjakaupalle jäi aikaa "vain" noin puoli tuntia. Itse en löytänyt puutelistallani olevia kirjoja kaupan poistohyllyistä tai divariosastosta, mutta yksi ja toinen taisi poistua kassan kautta.Lounasta söimme Liekorannassa. Ruoka oli hyvää - suurin osa valitsi seisovan pöydän, jonka salaattipöytä oli runsas. Myös joidenkin valitsemat tofuhampurilaisannokset näyttivät hyviltä.

Kotimatkalla molemmat autokunnat taisivat ajaa muutaman patsaan kautta. Suomalaisilla bookcrossareilla on jo toisena kesänä patsasvapautushaaste eli kirjoja jätetään löydettäväksi patsaiden juurelle (tai syliin tai kainaloon tai...) Kirjaston lähellä Uittomiehen kosinta -patsaalla kävivät molemmat autokunnat, koska meidän tullessamme sinne patsaalla oli jo kaksi kirjaa ja me jätimme sinne kaksi lisää.


Kirjaston edessä oli toinenkin patsas, jonne tietysti myös jätimme kirjat. Patsaassa on kirja, jossa lukee "Kirja täyttää lukijan mielen".


Myös Akseli Gallen-Kallela sai huomiinsa pari kirjaa.

Meidän autokuntamme poikkesi vielä kotimatkalla Kiskokabinetissa Marskin salonkivaunua katsomassa - ja tokihan sinnekin muutama kirja jäi.
Kiljusten banderolleja kuvatessa sanoin, että taitaa tältä retkeltä tulla satakunta valokuvaa... No, 96 niitä kertyi, joten aivan kaikkia kuvia en esittele. Lisää kuvia kolmessa seuraavassa päivityksessä:
Kuvia Pukstaavista
Kuvia Kiljuset-näyttelystä
Kuvia Kiskokabinetista


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti