tiistai 25. kesäkuuta 2013

Pyöräilystä

Pyöräilystä en ole juuri kirjoitellut - mitä siitä oikeastaan kirjoittaisi?

Vuosi jakautuu minulla kahteen kauteen pyöräilyn kannalta. Kesään ja talveen. Kumpikin kestää puoli vuotta - kausi vaihtuu loka- ja huhtikuun puolivälissä. Talvikaudella pyörä on lähinnä kulkuneuvo - kuljen pyörällä kauppaan, postiin, töihin kun niitä on, harrastuksiin jne, mutta talvisin en juurikan pyöräile vain pyöräilyn vuoksi.

Kesäkaudelle teen viikkotavoitteet. Huhtikuulle pienemmät ja siitä tavoitteet nousevat vähitellen elokuun alkuun asti ja sitten ne alkavat laskea syksyn tullen. Tämä kevät ja alkukesä on ollut yllättän hyvä: viikkotavoitteet ovat ylittyneet joka viikko, joskus enemmän joskus vähemmän, mutta kuitenkin. Vasta toissa viikolla tuli miinusta, kun olin ajatellut sunnuntaille noin 50 kilometriä ja koko päivän satoi, enkä viitsinyt sateeseen lähteä. Lenkkien keskinopeudetkin ovat olleet parempia kuin yleensä alkukesästä.

Pari viimeistä viikkoa on kuitekin poikennut alkukaudesta: keskinopeudet ovat olleet pienempiä eivätkä pitemmät pyöräilyt ole oikein innostaneet. Vähän pakkopyöräilyfiiliksillä lähdin sunnuntaina pyöräilemään viikolta puuttuvat 40 km. Yllättäen ajo sujuikin mukavasti, vauhti nousi kivaksi ja liiankin lämpimästä säästä huolimatta ajaminen tuntui mukavalta - vesipulloa vain piti täyttää pariinkin otteeseen. Kilometrejä kertyi lopulta 60 ja keskinopeuskin pysyi hyvänä loppuun asti, joskin laski 50 km:n jälkeen, koska siirryin ajamaan kaupunkialueelle.

Kesän tavoite on 4000 km. Viimeksi pääsin siihen vuonna 2009, mutta silloin kesäkauteni oli vielä 7 kk ja talvikauteni 5 kk, kun ne nykyisin ovat molemmat samanpituiset. Viime kesänä jäi hiukan alle 3000 km:n ja kaksi edellistä kesää ovat siellä päälle 3000:n mutta alle 4000:n. Luvut kuulostavat ehkä jonkun mielestä suurilta*, mutta päivämatkoiksi muutettuina ne eivät mitenkään hirveän isoja ole kuitenkaan. Jos 4000km jakaisi tasan puolen vuoden 26 viikolle, ajettavaa tulee reilu 150 km/viikko tai noin 22 km/päivä. Säät vaikuttavat kuitenkin minulla paljon pyöräilyyn - en ole todellakaan urheiluhullu, kaukana siitä, enkä lähde sateella tahallani kastumaan. Sillehän ei mitään sitten voi, että joskus kaatosade yllättää, kun olen 30 km:n päästä kotoa.

* Ainahan on kyse siitäkin, mihin vertaa. Jos käy pyörällä vain kaupassa, nämä luvut ovat suuria - mutta toisaalta on minulla tuttuja, jotka ajavat 100-200 km:n päivämatkoja, ja heihin verrattuna minä ajan vähän. 

1 kommentti:

  1. Joo, mullakin sellaisia tuttuja, että eräänkin kerran lähtivät ihan vaan kevyelle sunnuntaipyöräilylle - 160 km. Että meitä on moneksi. :O (Hyvä ku muistin ny vihdoinkin laittaa tän suosikkeihin, niin ei tartte joka kerta ettiä googlella...) Tökkäsen sua taas FB:ssä, kunhan saan sen yhden sun wishlistillä olevan kirjan luettua, niin saat ottaa taas suunnaksi Teivon. :)

    VastaaPoista