keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Kirjansidontaa osa 2

Joulukuun alussa osallistuin miniatyyrikirjakurssille. Kurssi kesti 5 tuntia lauantaina ja 5 sunnuntaina. Kurssin aikana opeteltiin sitomaan keskiaikainen nahkakantinen kirja - mutta 23 mm korkeana. Kurssikuvauksen mukaan aiempaa kokemusta kirjansidonnasta ei tarvittu, mutta jonkin verran sorminäppäryyttä kyllä.

Aivan perinteinen keskiaikainen teos miniatyyrikirja ei ole. Muutamassa kohdassa mutkia hieman oiottiin - esimerkiksi aitojen selkäbindien sijaan tehtiin ns. valebindit. Muuten kirja tehtiin perinteisesti: leikattiin paperit, taiteiltiin leikatut paperit v-arkeiksi eli neljän sivun arkeiksi, joista koottiin vihot, jotka rei'itettiin ja ommeltiin blokiksi eli kirjan sivuiksi. Kiinnitettiin etulehdet, lyötiin taipeet, tehtiin itse päätynauhat ja kiinnitettiin ne, leikattiin kansi- ja selkäpahvit, tehtiin selkään valebindit ja kanteen pieni koriste, kiinnitettiin kannet kirjaan ja lopuksi päällystettiin kannet nahalla ja laitettiin kuivumaan tiukkaan puristukseen hammastikut taipeiden kohdalla. Yhden kirjan teossa on monta työvaihetta!

Melkein valmis kirja puristuksessa hammastikkujen välissä, jotta taive tulee hyvin esille. 

Normaalisti kirja kuivuu lopuksi tiukassa puristuksessa joko ison kirjapinon alla tai kahden laudan välissä, jotka kiristetään samanlaisilla puristimilla kuin puutyössä käytetään. Pienen kirjan puristimetkin ovat pienet - asiakirjaklipsien nimellä noita myydään.

Viikonlopun aikana useimmat ehtivät tehdä 3 tai jopa 4 kirjaa ja jokainen molempina päivinä osallistunut teki vähintään kaksi. Kirjoja tehtiin lomittain ja rinnakkain - kun yhden selän liimaus kuivui, ehti sillä aikaa tehdä toista kirjaa. Itse tein kolme kirjaa, joista kaksi sain kokonaan valmiiksi kurssilla. Kolmaskin oli muuten valmis, mutta kannen päällystäminen nahalla jäi kotiin tehtäväksi. Kaikki myös kuivuivat puristuksessa vielä kotona vuorokauden verran.

Kirjoissa on värilliset etulehdet ja kirjat aukeavat hyvin luettavaksi - tosin niissä ei ole tekstiä.

Kanteen leikattiin ohuesta pahvista kuvio. Pehmeä nahka on joustava materiaali, joten kuvion saa poimittua näkyviin nahan alta kuvion reunoja taittoluulla seuraillen. 

Valebindit tehtiin nauhasta ja paineltiin myös taittoluulla esiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti