lauantai 18. tammikuuta 2014

Uusi alku - ja himmeli

Edellisessä postauksessani elokuussa kysyin, onko elämää KYHin jälkeen... Ei ole tuntunut olevan, ainakaan blogissani. Yritän näin vuoden alussa tehdä "parannusta" ja kirjoitella "hiukan" useammin. Olen syksylläkin tehnyt käsitöitä, joita yritän esitellä täällä kuvien kera tässä tammikuun aikana. Ainakin kahdet virkatut tossut ja muutaman kirjansidonnan työn olen kuvannut, joten ne nyt ainakin esittelen.

Viime vuosi

Pidän kirjaa lukemisesta ja pyöräilystä. Vuoden vaihteessa teen aina uudet taulukot seuraavaa vuotta varten ja samalla katson, mitäs edellisvuonna tulikaan tehtyä. Vuonna 2013 luin poikkeuksellisen vähän - 111 kirjaa. Lukemistani kirjoista 17 on tietokirjoja (non-fiction), 21 lasten- tai nuortenkirjoja, 5 sarjakuvakirjoja ja reilu puolet eli 68 on muuta kaunokirjallisuutta, pääasiassa romaaneja. Suurimman olen lukenut suomeksi - jopa ruotsia on yllättävän vähän, vain 12 kirjaa. Lisäksi yksi kirja norjaksi, saksaksi ja englanniksi. Enkä siis lukenut edes yhtä kirjaa viroksi??

Pyöräkilometrejä kertyi viime vuonna 5340. Niistä noin 622 oli alkuvuoden talvikaudella, 4022 kesäkaudella (15.4-13.10) ja 696 syksyllä.

Himmeli

Ennen joulua ajattelin tehdä himmelin tai ehkä jopa kaksi. Joulu tuli ja meni - himmelit jäivät tekemättä, vaikka olkia ja lankaa ehdinkin ostaa.

Tänään aloitin himmelin teon. Osto-oljilla homma alkaa siitä, että olkia liotetaan lämpimässä vedessä, että ne pehmenevät. Tämän tarkoituksena olisi estää olkien halkeaminen leikatessa - mutta kyllä niitä halkeiluja tahtoo kuitenkin tulla.

Olkeni ovat noin 35 cm pitkiä. Ajattelin ensin tehdä ihan perushimmelin, johon tulisi yksi iso "palikka" ja sen jokaiseen kulmaan keskikokoinen ja niiden alle pieni. Olkien pituuksiksi päätin 10, 5 ja 2,5 cm.

Oljet leikataan niin, että saman palikan oljet ovat mieluiten tarkasti samanpituiset.

Ruudullinen leikkausmatto oli hyödyksi. Viiden ja kymmenen sentin oljet sain mitattua suoraan ruudukosta, 2,5 sentin olkia varten laitoin teipinpalan ruudun puoliväliin ja leikkasin teipin reunan kohdalta.

Jokaiseen palikkaan tulee 12 olkea.

Himmelin "peruspalikka" on oktaedri eli kahdeksansivuinen tahokas.Sen tekemiseen tarvitaan 12 samanpituista olkea, jos tahtoo jokaisen sivun olevan samankokoinen. Ajattelemaani himmeliin tarvitsin siis 12 kymmensenttistä olkea ja 72 molempia lyhyempiä olkia.

Ensimmäinen palikka on valmis.

Tehtyäni ison peruspalikan muutinkin mieltäni ja päätin tehdä isomman himmelin: kolme isoa peruspalikkaa ketjuun päällekkäin ja niihin kaikkiin sisälle ja kulmiin keskikokoiset palikat. Harkinnassa on vielä, teenkö jokaisen kulmapalikan alle vielä pienen palikan. 

Kolme isoa palikkaa.

Palikoita on helpoin sitoa kiinni toisiinsa, jos saa himmelin roikkumaan jonnekin. Sopivan telineen kehitin muovihenkarista, jonka ripustin roikkumaan tikkaiden yläkaaresta.

Jokaisen ison palikan sisällä ja ketjun alimmaisena on pienempi palikka.

Himmelin tekemistä on tarkoitus jatkaa viikonloppuna. Toivon voivani sunnuntaina näyttää täällä valmiin himmelin kuvan.

2 kommenttia:

  1. Mä oonkin odotellut uusia päivityksiä :D

    VastaaPoista
  2. Taidan olla huono bloggaamaan. Kesällä KYH antoi syyn blogata mutta muuten tämä tuntuu aina jäävän. Nytkin on ollut mielessä jo pitkään aiheita, mutta jotenkin päivät vain kuluvat ja yöllä sitten ajattelen, että huomenna sitten...

    VastaaPoista