perjantai 31. tammikuuta 2014

Kaksi koria

Kuten noin viikko sitten kerroin, pääsin käsityökurssilla kokeilemaan neulerenkaita. Ensimmäinen työni oli koekappale - en ajatellut mitä siitä tulisi. Kokeilun jälkeen tahdoin tehdä korin. Olin nähnyt jo ennen kurssia renkaalla tehdyn korin eräässä blogissa ja tahdoin kokeilla korin tekemistä. Langaksi valikoitui jokin tuntematon paksu mattolanka. Pohjan virkkasin ympyräksi kiinteillä silmukoilla - virkkuukoukun koko taisi olla 10.

Kori oli aika hassun näköinen ennen pingottamista.

Kurssin jälkeen kotona laitoin ämpärin päälle muovikassin ja pingotin korin sen päälle. Sekoitin tapettiliisteristä paketissa olevan ohjeen mukaisen liisterin - puoleen litraan vettä puoli desilitraa liisterijauhetta. Imeytin vähitellen koko liisterimäärän lankoihin ja painelin ja hieroin, jotta liisteri leviäisi kaikkiin kuituihin.


Koekappaleena olin neulonut neulerenkaalla 7 veljestä -langasta kappaleen, jonka käyttöä en siis vielä ollut päättänyt. En tullut mitanneeksi kappaleen kokoa, mutta korkeutta oli kai parikymmentä senttiä. Leveyttä oli sen verran, että jos olisin purkanut päättelyn ja yrittänyt tehdä siitä yhtä löyhän kuin kappaleen aloitus on, niin kappale olisi ollut helppo pukea pään yli kauluriksi.No, en usko, että tuollaista kauluria käyttäsin,  joten piti miettiä kappaleelle jokin muu käyttötarkoitus. Kun mittailin koria ämpärin päälle ja katselin tuota valkoviolettia kappaletta, jonka alareuna oli hyvin löyhä ja yläreuna huomattavasti kireämpi, tuli mieleen, että se voisi sopia kulhoksi, joka levenee alhaalta ylöspäin. Ja kas kummaa - kappale sopi kuin suunniteltuna viiden litran taikinakulhon päälle. Kireämpi yläreuna oli juuri sopivan kokoinen kulhon pohjarenkaan ympärille.Pystyisiköhän tuossa punomaan korille pohjaa...? Pysyykö kappale niin hyvin paikallaan, että saa pujoteltua jotakuinkin tasaisesti langat... No, kokeillaan.Korinpohjan pujottelu onnistui, kun laitoin alareunaan muutaman teipinpalan pitämään neuletta paikoillaan kulhon päällä.
Seiskaveikka on kaksinkertaisenakin huomattavasti ohuempi materiaali kuin toisen korin mattolanka, joten tuntui, että liisteri ei ehkä riitä kovettamaan ja tukevoittamaan sitä tarpeeksi. Tuolla edellä mainitussa blogissakin oli käytetty vedellä ohennettua erikeeperiä, joten päätin kokeilla tähän koriin sitä. Sekoitin erikeeperistä (kovettava), kirjansidontaliimasta (joustava) ja vedestä liimaseoksen ja upotin koko neuleen siihen. Seos imeytykin aika nopeasti lankaan, ja hiukan vielä pyörittelin lankamyttyä käsissäni, jotta liima leviäisi tasaisesti.
Jätin molemmat työt kuivumaan astioidensa päälle. Valkovioletti kori kuivui parissa päivässä, paksumpi mattolankakori neljässä päivässä. Korit kuivuivat suurimman osan ajasta pohja ylöspäin, joten rullattuihin reunoihin kertyi liimaseosta, mikä varmaan tukevoitti reunoja. Luonnollisesti rullatut reunat kuivuivat viimeiseksi.

Valmiit korit ovat kumpikin tukevia. Valkovioletti kori on hiukan kovemman tuntuinen, mutta joustaa silti jonkin verran. Erikeeperistä jäi korin pintaan jonkinlainen kalvo, jonka näkee ja tuntee, mutta joka ei ole sillä tavalla yhtenäinen kalvopinta, että sen voisi vain vetäistä irti. Alemmassa kuvassa kalvo näkyy selvästi korin sisäpinnalla.

Vahvemmasta langasta tehtyyn koriin riitti hyvin liisteri kovettajaksi. Kori ei ole kovan kopiseva, vaan siinä on langan tuntu jäljellä. Silti kori pitää ihan tukevasti muotonsa.

2 kommenttia:

  1. Tosi kivan näkösiä! Etenkin tuo valkovioletti on sellainen, että ei olis itselle tullu mieleen, että tuollaisenkin voi langasta tehdä :)

    VastaaPoista
  2. Itse asiassa ei tullut kyllä etukäteen minullekaan :D

    VastaaPoista